1.  Kan hoppen vise brunst når hun er drektig?

Ja, hoppen kan produsere follikler (egg) på eggstokkene selv om hun er drektig på tidligere      bedekning/ inseminasjon, og kan da vise tegn på brunst (kanskje til og med stå for hingsten.)

 

2.  Hvordan bør hoppen mosjoneres under drektighetsperioden?

Dette kan variere fra hoppe til hoppe. Som med mennesker kan noen hopper holde et høyt aktivitetsnivå, dvs. gå i tilnærmet full trening til langt ut i drektigheten mens andre må ha det langt roligere.  Problemet er at dette vet man ikke på forhånd, og ofte ikke før det er for seint.  En gyllen regel er at man er litt føre var, og vi pleier å si til våre kunder at en drektig hoppe ikke trenes hardt eller kjøres svett, men heller mosjoneres.

 

3.  Når er faren størst for abort?

Se eget innlegg om tidlig fosterdød og de ulike tiltak som kan følges.  Vi ser fosteranlegg fra 15 dager ved hjelp av ultralyd, og vi vet at ca 8-10% av disse vil være absorbert/sugd opp ved neste kontroll som er på ca 32-36 dager.   Om fosterdød inntreffer etter 38 dagers drektighet kan mangel på produksjon av visse hormoner føre til at hoppen oppfatter seg selv som drektig og ny brunst uteblir.  Altså er hele første 3 måneder en periode der man skal følge fosterets utvikling ved ultralyd .

 

4. Hvorfor oppstår abort?

Grunnen til tidlig fosterdød kan være mange, og vi nevner: Infeksjoner, underernæring, stress/vold, tvillingdrektighet, bedekning av drektig hoppe, høy alder på hoppe, vridning av navlestreng, genetiske faktorer (eks. misdannet foster).  I tillegg skal det nevnes at en del medisiner til bruk i vanlig hestepraksis advares det mot å bruke på drektige dyr.

 

5. Kan man gardere seg mot abort/ tidlig fosterdød med for eksempel medisiner?

Man kan til en viss grad gardere seg ved å gi hoppa så gode forhold som mulig:  Unngå å stresse hoppen, gi tilstrekkelig for av god kvalitet, sykdom og skader behandles så tidlig som mulig etc.

I tillegg kan man vaksinere med vaksinen ”Resequin Plus” i vaksinasjonsprogram som innebærer vaksine i 5, 7 og 9 drektighetsmåned.   Vaksinen dekker hesteinfluensa og EHV (Equint Herpesvirus). 

Les under vaksine mot herpesvirus.

 

6.  Hvorfor blir noen hopper behandlet med hormoner?

Enkelte hopper har unormal brunstsyklus, og andre kommer ikke i brunst av naturlige årsaker.  Dersom grunnen til dette ikke skyldes sykdom kan bruk av hormoner være med å påvirke systemet.  Brunst påvirkes  av sol og varme, og mangel på dette kan gjøre brunstsyklusen ustabil.  I tillegg ønsker mange hoppe-eiere å begynne tidlig på sesongen, og brunsten må da også ”lages”.  Bruk av hormoner er alltid en veterinærs avgjørelse, og riktig bruk/dosering gjør at bivirkningene blir minimale.

 

7. Hvorfor ultralyd, hoppene ble da drektige før i tiden også?

Det ble de helt sikkert, men mange ble også bedekket når de allerede var drektige.  Ultralyd er helt nødvendig når man driver reproduksjonsarbeid bl. annet for å kunne kontrollere helt nøyaktig  ovulasjonstidspunkt/eggløsning, for å kunne måle eggenes utvikling/størrelse fra dag til dag,  for å kunne oppdage cystedannelse på eggstokkene, oppdage tvillingdrektighet så tidlig som mulig, oppdage væskedannelse i livmor, og i tillegg følge fosterets utvikling med navlestreng og hjerteslag.

Hoppepraksis uten ultralyd er å drive mange år tilbake i tid…!!